Joanna Senyszyn: Habemus Dudam

Data dodania: 2015-08-06 20:47

Uroczystość zaprzysiężenia Andrzeja Dudy przed Zgromadzeniem Narodowym rozpoczęła się od gafy. Marszałkini Kidawa-Błońska najpierw przywitała państwa Dudów, a dopiero potem prezydenta Komorowskiego. Protokół dyplomatyczny i zasady precedencji zostały złamane. Nie w imię grzeczności, raczej z braku wiedzy i wyczucia. Nie miał ich także kończący kadencję prezydent Komorowski. Natychmiast po zaprzysiężeniu A. Dudy, powinien wstać z fotela prezydenta i zająć miejsce obok byłych prezydentów: Wałęsy i Kwaśniewskiego.

Nie są to, wbrew pozorom, sprawy błahe. To właśnie brak znajomości zasad precedencji i/lub ich lekceważenie powodują, źe nagminnie wita się władze kościelne przed państwowymi i osoby zajmujące stanowiska mniej ważne przed tymi, którzy sprawują ważniejsze. Wywołuje to zamieszanie w głowach obywateli i w konsekwencji błędne wyobrażenie o hierarchii stanowisk w państwie. Utwierdza też przekonanie o supremacji Kościoła.

Prezydent Duda, choć uważa się za człowieka niezłomnego i zdolnego spełnić wszystkie obietnice dane w kampanii wyborczej, zakończył ślubowanie prośbą do Boga o pomoc. Dotychczasowe doświadczenia jego poprzedników wskazują, źe ci, którzy prosili, urzędowali tylko jedną kadencję (Wałęsa, Kaczyński, Komorowski). Najwyrażniej Bóg woli polityków samodzielnych

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn