Fakty i Pogłoski nr 31

Data dodania: 2015-08-11 12:02

Fakty i Pogłoski

Król na wojnie.

Powstanie Listopadowe w 1830 roku wywołali podchorążowie w Warszawie, w tym Piotr Wysocki stojący na czele sprzysiężenia i Ludwik Nabielak dowodzący szturmem na Belweder.

Bohaterowie, których imieniem nazywane są ulice. Piotr Wysocki ur. 1797 zm. 1874. Ludwik Nabielak ur.1804 zm.1883. Obaj przeżyli okres następnego Powstania Styczniowego.

Konopnicka:A najdzielniej biją króle, A najgęściej giną chłopy.

Zaczęto wreszcie wspominać o cywilnych ofiarach Powstania Warszawskiego. Może najwyższy czas na wystawienie im pomnika.

Dekret Bieruta.

W Warszawie zginęło ok. 200 tys. osób, ocaleli ci którzy mogli na czas uciec do swoich wiejskich majątków. Prezydent Bierut znacjonalizował ruiny Warszawy i tę odrobinę substancji materialnej, która ocalała z pogromu, żeby mogli gdzieś mieszkać ci co ocaleli i odbudowywali Warszawę i żeby było gdzie chodzić do szkoły. W zamian zapewniono bezpłatną naukę wszystkim obywatelom i bezpłatną służbę zdrowia. Majątki można zwracać, ale po cenie gruzu powojennego. A poza tym również nam wszystkim, czyli tym, którzy latami mniej lub bardziej dobrowolnie składali się na Narodowy Fundusz Odbudowy Stolicy.

Korzystanie z wolności, o której tak często mówi Prezydent Komorowski należy się również potomkom tych, którzy Postania Warszawskiego nie przeżyli.

Gadający rękami.

Pan poseł, później europoseł PiS-u Tadeusz Cymański zawierzył Kurskiemu, że już czas na odejście Prezesai przystał do rozłamowców i teraz ma być malborskim Cimoszewiczem. Zapowiada się niezła rywalizacja o senatorski mandat w tym jednoosobowym okręgu wyborczym. Jerzy Śnieg z lewicy, obecny senator Czarnobaj z PO, Tadeusz Cymańskii … kandydat PiSu (?).

Pan Cymański, tak jak i Marek Borowski są nieźli w szachy, w grze z arcymistrzemobaj zagrali na remis.

Obiecanki cacanki.

Ja obiecuję, a ten rząd nie chce współpracować i realizować moich obietnic. Współpraca z rządem polega na tym, że swoje inicjatywy z rządem się uzgadnia, chyba że Pan Prezydent zechce je sfinansować z zasobów Kancelarii Prezydenta. Od ponad dwudziestu lat jedyną ustawą, której podpisania Prezydent nie może odmówić, ani skierować jej do Trybunału Konstytucyjnego jest ustawa budżetowa. Jej suwerennym właścicielem jest rząd. Czasy, gdy rząd PiSu (premier K.Marcinkiewicz) odziedziczył po SLD siedmioprocentowy wzrost PKB i sporą redukcją deficytu, dawno minęły. A w nieskończoność nie można się zadłużać, a potem pożyczać, żeby spłacać długi jak Grecy. Gierek pożyczał i budował to co latami sprzedawano.

Brukarze.

Dobrymi chęciami podobno jest piekło wybrukowane. Każdy z nas może coś fajnego obiecać a Premier Kopacz niech zrealizuje. Weźmie Midasa do rządu i będzie szmal. My mamy to „we krwi”. Wywołujemy powstanie, a te wstrętne „ruskie” nie chcą go dla nas wygrać. Prezydent dotrzymuje obietnic, a ten nieudolny rząd nie chce realizować extra pomysłów.

Panie Prezydencie jeśli rząd jest nieudolny i przez 8 lat rujnował kraj, to szkoda fatygi, nie ma co na niego liczyć. Jest pomysł – przekazać rząd Millerowi i Hausnerowi i za 4 lata będzie kasa. Bo ta unijna, którą Wam załatwili powoli będzie się kończyć.

Buczenie.

Przedstawiciele PiS-u niby byli przeciw buczeniu na Powązkach, ale próbowali je jakoś usprawiedliwiać.Nawet pan Kowal twierdził, że taka jest demokracja, że nie zamyka nikomu ust. Otóż wszyscy oni nie rozumieją istoty demokracji. To właśnie demokracja wyznacza standardy zachowań, demokracja jest dla obywateli czyli współuczestniczących w sprawowaniu władzy i współodpowiedzialnych na dziś i jutro kraju.

Dla obywateli a nie dla kiboli i tylko dla tych, którzy potrafią się zachować i na cmentarzu i na stadionach.

Buczenie w Sejmie jest mało eleganckie, ale buczący szkodzą tylko sobie i prestiż społeczny posłów jest najniższy z możliwych. Są jednak miejsca, w których obowiązują wyższe normy zachowań. Na przykład na cmentarzu lub w kościele…

Kruki, wrony.

Zmarł jeden z najbogatszych Polaków i rozważania na temat jego życia i jego dokonań jakie przewinęły się w naszym kraju przypominają nowelę Żeromskiego „Rozdziobią nas kruki, wrony …” opisującą stosunek chłopów do żołnierzy Powstania Styczniowego. Wojny klasy panów, która chłopów nie dotyczyła, taki los.

Zobacz profil polityka: Franciszek Potulski